Tijdelijk verbod metam natrium

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken besluit per direct tot een moratorium op het gebruik van het grondontsmettingsmiddel metam natrium.

Tijdelijk+verbod+metam+natrium
© Nieuwe Oogst

Aanleiding is aanvullende informatie over mogelijke risico's voor de gezondheid van omwonende kinderen, dit schrijft Dijksma vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe gegevens zijn afkomstig uit een verkennend onderzoek dat is uitgevoerd door het Ctgb.

Het moratorium geldt vooralsnog tot 15 augustus. Voorwaarde is wel dat toelatingshouder Certis informatie over metam natrium aanlevert voor de herbeoordeling door Ctgb. Na de herbeoordeling moet duidelijk worden onder welke voorwaarden het gebruik van metam natrium alsnog kan plaatsvinden.

Aaltjebestrijding

Metam natrium is voor veel sectoren een belangrijk grondontsmettingsmiddel en essentieel voor de bestrijding van diverse aaltjes. Het gebruik van het middel staat met name ter discussie na uitzendingen van televisieprogramma Zembla over de gevolgen voor omwonenden.

In Europa is metam natrium in de meeste lidstaten nog steeds vrij breed toegelaten. Nederland is naar schatting goed voor 10 procent van het Europees gebruik van het grondontsmettingsmiddel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer