Parkiet rukt op als fruitpikker

West-Nederland - De uitheemse vogelsoort halsbandparkiet is een toenemend probleem voor fruittelers in de westelijke provincies. Vooral nabij grote steden zorgen de vogels voor pikschade in hardfruit.

Koen van WijkEr zijn deze zomer veertig meldingen binnengekomen van voorkomende halsbandparkieten in het landelijk gebied, onder meer van elf fruittelers met schade doordat de vogels pikken in appels en peren.
Dat blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau CLM. Het CLM riep in juni agrariërs op om melding te maken van waarnemingen van de uitheemse vogels.
‘De meldingen komen uit Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. De vogels opereren vooral vanuit de grote steden in de Randstad’, vertelt CLM-onderzoeker Henk Kloen. Onder meer fruittelers in Zuidoostbeemster, Barendrecht, Zoeterwoude, Muiden en Delfgauw zijn getroffen.
De uitkomsten van de inventarisatie zijn verwerkt in een rapport dat in september gepresenteerd wordt. Het is voor het eerst dat onderzoek is gedaan naar schade door halsbandparkieten in de land- en tuinbouw. Over effecten op natuurwaarden was al veel meer bekend.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het team invasieve exoten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). ‘Dit is een eerste verkenning. Pikschade door halsbandparkieten kan een groeiend probleem worden. De vogels laten zich moeilijk verjagen’, geeft Kloen aan.

Geteisterd

Fruitteler Jan boer uit Barendrecht twijfelt daar niet over. ‘Dit wordt een steeds grotere plaag.’ Zijn boomgaard, tegen Rotterdam-Zuid gelegen, wordt al vijf jaar geteisterd door groepen van zo’n twintig halsbandparkieten die in de appels pikken.
‘Drie jaar geleden kostte het mij 5 procent van de oogst, nu is het iets minder.’ Daarvoor moest Boer vanaf half juli dagelijks aan de slag om de vogels te verjagen door veel herrie te maken.
‘Je moet er vroeg bij zijn. Bovendien zijn ze niet bang. Als ze eenmaal gewend zijn neer te strijken in je bomen, dan is de ramp niet te overzien.’ Opmerkelijk is dat de vogels alleen ‘s ochtends voor tien uur en ‘s middags na vieren de boomgaard opzoeken. ‘Waar ze in de tussentijd zijn weet ik niet. ‘s Nachts verzamelen ze zich in een Rotterdams park.’
De schade melden doet de fruitteler niet meer. ‘Dat heeft geen zin, het Faunafonds vergoedt geen pikschade door deze vogels.’
Uit tellingen van vogelonderzoeker Sovon blijkt dat de populatie schommelt rond de 10.000 exemplaren. De vogels hebben hun vaste stek vooral in steden in de Randstad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer