Halsbandparkiet rukt op als fruitpikker

De uitheemse vogelsoort de halsbandparkiet is een toenemend probleem voor fruittelers in de westelijke provincies. Vooral nabij grote steden zorgen de vogels voor pikschade in hardfruit.

Halsbandparkiet+rukt+op+als+fruitpikker
© Nieuwe Oogst

Deze zomer zijn er veertig meldingen binnengekomen van halsbandparkieten in het landelijk gebied, waaronder elf van fruittelers met schade doordat de vogels pikken in appels en peren.

Dat blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau CLM (voorheen Centrum voor Landbouw en Milieu), dat in juni agrariërs opriep om melding te maken van waarnemingen van de uitheemse vogels.

Randstad

'De meldingen komen uit Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. De vogels verspreiden zich vooral vanuit de grote steden in de randstad', vertelt CLM-onderzoeker Henk Kloen. Onder meer fruittelers in Zuidoostbeemster en Barendrecht zijn getroffen.

De uitkomsten van de inventarisatie zijn verwerkt in een rapport dat in september wordt gepresenteerd. Het is voor het eerst dat onderzoek is gedaan naar schade door halsbandparkieten in de land- en tuinbouw. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Eerste verkenning

Over effecten van de dieren voor bestaande flora en fauna is veel meer bekend. 'Dit is een eerste verkenning. Pikschade door halsbandparkieten kan een groeiend probleem worden', zegt Kloen.

Fruitteler Jan Boer uit Barendrecht twijfelt daar niet over. 'Dit wordt een steeds grotere plaag.' Zijn boomgaard, tegen Rotterdam-Zuid gelegen, wordt al vijf jaar geteisterd door groepen halsbandparkieten die in de appels pikken.

Ramp

'Ze zijn moeilijk te verjagen. Toch moet je er vroegtijdig bij zijn, anders is de ramp niet te overzien. Drie jaar geleden kostte het mij 5 procent van de oogst; nu is het iets minder.' Daarvoor moest Boer wel dagelijks aan de slag om de vogels te verjagen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer