Zomer 2014 in top 10 natste zomers

De zomer van 2014 eindigt naar verwachting in de top 10 van natste sinds 1906, meldt weeronline.nl.

Zomer+2014+in+top+10+natste+zomers
© jansimons.nl

De meteorologische zomer duurt nog tien dagen, maar nu al is de normale zomerhoeveelheid neerslag gevallen en er komt nog er meer bij. De hoeveelheid neerslag vanaf 1 juni tot en met 21 augustus bedraagt gemiddeld over het land 225 millimeter (mm).

Voor de laatste dagen van de maand verwacht weeronline nog eens 50 mm neerslag. Vooral volgende week dinsdag wordt veel regen verwacht. De uiteindelijke zomerhoeveelheid neerslag komt uit op 275 tegen 225 mm normaal.

Natste zomer

De natste zomer ooit was die van 2011 met 350 mm. De tweede plaats wordt ingenomen door 2004 met 333 mm en ook in 2007 was het nat met 320 mm.

In juni, de eerste maand van de meteorologische zomer, was het gemiddeld over het land nog droog met 47 mm tegen 68 normaal. Toch was het plaatselijk nat met meer dan 100 mm regen.

Onweer en hagel

Vooral in het noorden en zuiden trokken van tijd tot tijd zware buien met onweer en hagel over. Pinkstermaandag kwam het voor Limburg zelfs tot code rood in verband met zwaar onweer.

Juli werd gekenmerkt door tropische hitte en wateroverlast. De zon scheen even vaak als normaal, maar in de hete en onstabiele lucht ontstonden regelmatig hevige onweersbuien.

Capelle

Gemiddeld over het land viel 94 mm tegen 78 normaal, maar op diverse plaatsen werd de 200 mm overschreden. Het natst was het in Capelle (Noord-Brabant) met 235 mm.

Tegelijkertijd was het op de Wadden, in Noordwest-Friesland en in het zuidwesten van Zuid-Holland droog. Plaatselijk viel slechts 20 mm.

Neerslagtotaal

De normale maandsom van 78 mm is in augustus op veel plaatsen al ruimschoots overschreden en uiteindelijk zal het neerslagtotaal gemiddeld over het land rond 135 mm uitkomen.

De neerslag deze maand ging gepaard met aanvoer van koude lucht. De bijzonder frisse zomerdagen van de afgelopen week kost de zomer een top 10 notering qua warmte.

Gemiddelde zomertemperatuur

De koele augustusdagen zorgen ervoor dat de gemiddelde zomertemperatuur uitkomt rond 17,4 graden tegen 17 normaal. Begin augustus lag de gemiddelde zomertemperatuur nog op ruim 18 graden.

De zon scheen deze zomer iets meer dan gebruikelijk, geeft weeronline in het overzicht aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer