Winstval+ABN+Amro+door+bijzondere+kosten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Winstval ABN Amro door bijzondere kosten

ABN Amro heeft fors minder winst behaald in het tweede kwartaal van dit jaar, veroorzaakt door bijzondere kostenposten. De nettowinst daalde, van 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar, tot 39 miljoen euro.

De winst werd volgens ABN Amro gedrukt door een eenmalige kostenpost van 216 miljoen euro in verband met de overgang naar een nieuwe pensioenregeling en een heffing van 67 miljoen euro voor SNS Reaal.

Dat is een heffing die de Staat heeft opgelegd als bijdrage aan de kosten van de nationalisatie van SNS Bank in 2012. Deze posten buiten beschouwing gelaten, hield ABN Amro onder de streep 103 miljoen euro over, 47 procent meer vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.

Leningen

De winst werd gestuwd doordat ABN Amro minder geld opzij hoefde te zetten voor leningen die waarschijnlijk niet meer afgelost zullen worden. Dat was vooral in de mkb-sector en bij woninghypotheken het geval.

De voorzieningen voor slechte leningen bedroeg in totaal 342 miljoen euro, bijna een derde minder dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Rentebaten

De rentebaten, het overgrote deel van de inkomsten van de bank, klommen in het afgelopen kwartaal met 6 procent. 'Over het algemeen zijn wij tevreden met de behaalde resultaten en wij blijven voorzichtig optimistisch over het herstel van de Nederlandse economie', stelt ABN Amro-topman Gerrit Zalm.

'Al kan de opwaartse trend in de toekomst onder druk komen te staan door de toenemende geopolitieke risico’s in de wereld.'

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer