ABN+Amro%3A+2014+kanteljaar+varkenshouderij
© AB Brabant

ABN Amro: 2014 kanteljaar varkenshouderij

Het lopende jaar wordt een kantelmoment voor de Nederlandse varkenshouderij. 'De vraag naar Nederlandse varkens neemt toe en dierwelzijnsconcepten nemen een vlucht', zegt ABN Amro deskundige Wilbert Hilkens.

Het minimumloon wordt opnieuw ingevoerd door Duitse slachterijen. Hilkens verwacht dat die verandering een kostenverzwaring van 2 tot 4 euro per varken tot gevolg heeft.

Hij verwacht dat hierdoor het leveranciersprijsverschil tussen Duitse en Nederlandse slachterijen kleiner wordt. Dat zwakt de aanzuigingskracht van Duitse slachterijen na jaren eindelijk af.

Prijsdruk

Het kan enige prijsdruk opleveren voor Nederlandse varkens, maar verbetert de concurrentiepositie van Nederlandse slachterijen en mogelijk die van de gehele Nederlandse varkensvleesketen.

In de jaarlijkse sectorvisie stelt de bank dat er meer ruimte komt voor vleesconcepten met een hogere toegevoegde waarde. 'Ook verwerkende bedrijven gaan vlees met het Beter Leven-keurmerk gebruiken. Dat geeft extra dynamiek in de markt', stelt Hilkens

Onrust

'De onrust over het behoud van dierrechten voor de varkenshouderij is geluwd,' zegt Hilkens. Hij ziet weinig handel in dierrechten.

'Ondernemers die willen investeren in mestverwerking kunnen via de POR-regeling toch nog groeien. Dat geeft ook een extra impuls aan het op gang komen van de mestverwerking.'

Stabiel

Hilkens verwacht dat het aantal varkens in Nederland de komende jaren stabiel blijven. 'De varkenshouders kunnen weer redelijk goed aan hun betalingsverplichting voldoen. Slimme ondernemers investeren in samenwerking in de keten. Daar liggen kansen.'

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer