Langere levensduur door samenwerking

Een langere levensduur van melkvee is gebaat bij betere samenwerking tussen veehouders, dierenartsen en wetenschap. Experts van Wageningen UR pleiten daarvoor samen met Duitse, Italiaanse en Zwitserse collega’s.

Langere+levensduur+door+samenwerking
© Nieuwe Oogst

Deze specialisten maken zich hard voor betere samenwerking tussen wetenschappelijke disciplines en veehouders, dierenartsen en andere erfbetreders om het aanpassingsvermogen van melkkoeien te verbeteren.

Verlengen van de levensduur van melkvee is voor de Nederlandse melkveehouderij van groot belang.

Afkalven

Voor het bereiken van een langere levensduur is het management van koeien rond het afkalven cruciaal. Dat moet gericht zijn op het verbeteren van hun vermogen om zich aan te passen aan de nieuwe lactatie.

Verlengen van de levensduur van melkkoeien door het verminderen van het vervangingspercentage resulteert in een langer productief leven en een hogere levensproductie.

Beter inkomen

Verlengen van de levensduur leidt echter niet alleen tot een beter inkomen voor de melkveehouder, maar ook tot beter dierwelzijn en een hogere voerefficiëntie.

De voornaamste oorzaken voor een hoog vervangingspercentage van melkvee zijn vruchtbaarheidsproblemen, uierontsteking en kreupelheid.

Gezondheidsproblemen

Deze gezondheidsproblemen treden vooral op aan het begin van de lactatie en zijn toe te schrijven aan de metabole stress die koeien in deze periode ondervinden.

Metabole stress is het gevolg van de snel-stijgende hoeveelheid energie en voedingsstoffen die voor melkproductie beschikbaar komt en het onvermogen van de koe om adequaat op deze stijging te reageren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer