‘Watersysteem Altena kan beter’

Eethen - Een afvaardiging van ZLTO-afdeling Altena-Biesbosch praat volgende maand met vertegenwoordigers van waterschap Rivierenland over de gevolgen van de ernstige wateroverlast op 28 juli.

Douwe KortingToen werden delen van het Land van Heusden en Altena en de Biesbosch getroffen door zware regenval waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn. ‘Je gewassen gaan gewoon dood omdat ze verzopen zijn’, vat afdelingsbestuurder Jacob Branderhorst de situatie in de regio samen.
Het watersysteem bleek de grote hoeveelheid regen, zo’n 100 millimeter, niet aan te kunnen en veel percelen stonden langdurig onder water.
Vorige week heeft een groep boeren en afdelingsbestuurders bij elkaar gezeten om knelsituaties te bespreken en de inzet van boeren en waterschap Rivierenland te evalueren. Dat gesprek gold meteen als voorbereiding op een ontmoeting volgende maand met de waterbeheerder.
Sommige leden verwijten het waterschap dat ze te traag hebben gereageerd op de hoeveelheid regen die was voorspeld. Maar Branderhorst wil zover nog niet gaan. ‘We horen graag van het waterschap wat ze op en rond die bewuste dag hebben gedaan om de problemen voor te zijn of op te lossen.’
Inmiddels hebben de boeren in het gebied een aantal aandachtspunten geformuleerd. ‘Zo hebben we een paar jaar geleden al opmerkingen gemaakt over delen van het peilbesluit. Laat dat nu net de gebieden zijn waar de grootste problemen zich hebben voorgedaan’, zegt Branderhorst.

Zomerschouw

Verder plaatst de afdeling vraagtekens bij de zomerschouw. Daar zit de klad een beetje in. ‘Het is de bedoeling om grote A-waterlopen twee keer per jaar schoon te maken. Maar je ziet de laatste jaren steeds gebeuren dat ze worden overgeslagen en dat is niet bevorderlijk voor de waterafvoer.’
In september hoort Branderhorst graag van het waterschap hun kant van het verhaal en in hoeverre de waterbeheerder de kritiek van de boeren in Altena-Biesbosch kan weerleggen.
‘Misschien komt er uit het overleg dat ergens de pompcapaciteit vergroot moet worden. Maar wat sowieso om aandacht vraagt, is de communicatie met het hoofdkantoor in Tiel. Zo wisten we niet waar we tijdens deze calamiteit moesten zijn en speelt de afstand tot Tiel ons parten.’
De ZLTO-afdeling dient overigens geen collectieve schadeclaim in. ‘Om me heen zie ik boeren die zwaar gedupeerd zijn dat wel doen, maar dat is een individuele keuze’, besluit de afdelingsbestuurder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer