Veelbelovende+perendunning+op+fruitdag
Nieuws
© Willem Dijkema

Veelbelovende perendunning op fruitdag

Tijdens de Fruitdag Randwijk kunnen perentelers kennis nemen van een interessante dunproef.

Uit de eerste tellingen blijkt dat de resultaten van de proef met bestaande middelen, nieuwe middelen en combinaties veelbelovend zijn.
Aanstaande donderdag kunnen fruittelers hun licht opsteken op de proeftuin in Randwijk. Daar hebben diverse partijen en opdrachtgevers gezamenlijk een groot aantal proeven en praktijkdemo’s opgezet.

Naast perendunning kunnen bezoekers van de open dag hun kennis vergroten bij de diverse proeven. Ook is er een rondleiding langs alle percelen.

Veredelingsprogramma

Het veredelingsprogramma van Wageningen UR in Randwijk richt zich op vruchtkwaliteit, inclusief bewaarbaarheid. Sinds 1980 zijn alle kruisingen ook gericht op resistenties tegen ziektes, met name tegen schurft. Ook op boomtype en productie wordt gelet.

Wageningen UR wil met dit veredelingsprogramma een bijdrage leveren aan een duurzame fruitteelt. Tijdens de open dag gaan onderzoekers in op de opzet van het veredelingsprogramma

Fruitpluk

De plukkosten bedragen bij hardfruit een aanzienlijk deel van de kostprijs. In de praktijk worden grote verschillen in plukprestatie, plukkosten maar ook in plukschade gerealiseerd.

Aan de hand van praktijkervaringen en waarnemingen worden economische aspecten van de fruitpluk toegelicht. Hiervoor zal ook een checklist aanwezig zijn met de belangrijkste aandachtspunten tijdens de pluk.

KICK

Aansluitend aan de Open dag voor grootfruit kunnen de bezoekers een bezoek brengen aan KICK, het Kennis- en Innovatiecentrum Kleinfruit dat op dezelfde locatie gevestigd is. Vanaf 19.00 uur is er een programma met rondleidingen.

De partners van het Fruitkenniscentrum zijn: NFO, Wageningen UR, Fruitconsult, en DLV Plant. De open dag van het Fruitkenniscentrum, 14 augustus, begint om 12.45 en eindigt circa 18.30 uur, Lingewal 1, 6668 LA Randwijk. Toegang en parkeren zijn gratis.

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer