Doorwas wisselt sterk per perceel

Afhankelijk van de zwaarte van de grond, de hoeveelheid neerslag en het ras komt er in meer of mindere mate doorwas voor in aardappelen.

Doorwas+wisselt+sterk+per+perceel
©

‘Sommige percelen bloeien alsof het voorjaar is’, zegt Just Hamming van CZAV.

Het opnieuw gaan bloeien van een aardappelgewas kan een indicatie zijn voor doorwas. Hamming ziet het onder andere op zwaardere gronden en bij gewassen met minder loof.

Warmteklap

‘De aardappelen krijgen een warmteklap. Vooral een aantal latere rassen laat daarna makkelijk doorwas zien', zegt Hamming, die doorwas vooral ziet in rassen als Bintje, Agria en Challenger.

Hamming: ‘Doorwas geeft bruto geen opbrengstreductie. Netto kan het in extreme gevallen tot een misoogst leiden. Het kan een partij aardappelen 100 procent waardeloos maken.’

Bespuiting

Doorwas is soms ook te zien in percelen waar twee weken geleden al het kiemremmingsmiddel Royal MH60 is toegepast. Als neveneffect kan dit middel doorwas stilzetten.

Volgens de gewasbeschermingsspecialist kost een Royal MH60 bespuiting zo’n 100 tot 120 euro per hectare. Dat is bij een lage marktverwachting voor aardappelen veel geld.

Kwaliteit voorrang

'Telers moeten echter niet vergeten dat bij lage prijzen partijen met kwaliteit voorrang krijgen. Bij een slechte markt een bespuiting achterwege laten, kan daardoor juist slecht zijn', zegt Hamming.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer