Diepere wortels fabriekers bij spitten

Cultivateren tot circa 15 centimeter diepte geeft een oppervlakkiger wortelstelsel in zetmeelaardappelen (Festien) dan spitten tot 20 à 25 centimeter diepte. Het gevolg is meer risico op watertekort.

Diepere+wortels+fabriekers+bij+spitten
© eigen foto PPO

Volgens de Cropscanmeting levert cultivateren per hectare gemiddeld een 25 kilo hogere stikstofopname op dan spitten. Ondanks de oppervlakkige beworteling kan het gewas meer stikstof opnemen.

Dat blijkt uit eerste resultaten van een proef in het project Bodemkwaliteit Veenkoloniën. Het verschil in beworteling werd duidelijk bij het graven van profielkuilen in het proefveld op PPO-locatie ’t Kompas in Valthermond.

Opbrengst hoger

Het exacte effect op de oogst zal aan het eind van het seizoen te zien zijn. Vorig jaar was de opbrengst van de zetmeelaardappelen bij cultivateren iets hoger dan bij spitten.

In het project Bodemkwaliteit Veenkoloniën test PPO maatregelen om de bodemkwaliteit en daarmee opbrengst van gewassen in de Veenkoloniën te verbeteren. Onderzoekers vergelijken onder andere twee spitten en cultivateren.

Praktijkdag

Op de praktijkdag Bodem en Verdichting 28 augustus op proefbedrijf ’t Kompas in Valthermond zijn de verschillen in de proef tussen de grondbewerkingsvarianten te zien.

Om 10.15, 13.00 en 15.30 uur vertrekken excursiekarren voor een rondgang langs proeven en demo's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer