‘Voor varkenshouders zuur’

Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij noemt de boycot van Rusland extra zuur voor varkenshouders. De export van varkensvlees naar Rusland ligt namelijk al vanaf januari stil door de Afrikaanse Varkens Pest (AVP) in Polen.

Het sluiten van de Russische grens voor varkensvlees is in principe een veterinaire kwestie, aldus woordvoerder Dé van der Riet van de koepel voor de vleessector COV. Maar wel een met een politiek grondslag, vult Rooijakkers aan. ‘En we weten allemaal waar de AVP in Polen vandaan komt.’
Mocht de diergezondheidssituatie in Polen veranderen, dan nog ligt de export naar Rusland stil tot volgend jaar augustus. Wanneer er dus iets van een vangnet komt voor ondernemers die door de boycot van Rusland gedupeerd worden, dan moeten ook varkenshouders daarvoor in aanmerking komen, vindt Rooijakkers.
Veel varkenshouders leggen een link tussen de lage vleesprijzen en het feit dat er niet kan worden geëxporteerd naar Rusland. Toen in januari de Russische grenzen dicht gingen, was dat zeker het geval, beaamt Cees Oostrom van Vee & Logistiek Nederland.
Het gros van de vleesexporterende bedrijven heeft andere afzetmogelijkheden gevonden, maar dat kan de prijs niet herstellen. Ongeveer een kwart van de Nederlandse varkensvleesexport ging naar Rusland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer