Teelt en verwerking geeft een plus

Johan Slager uit Sint-Annaland teelt aardappelen voor de eigen grondstofvoorziening. De Zeeuw is akkerbouwer en directeur van Pieperline Holland, een bedrijf voor vers geschilde aardappelproducten. Bij een lage aardappelprijs biedt dat mogelijkheden voor extra meerwaarde.

Han ReindsenHet bedrijf Pieperline Holland produceert drie dagen per week koud geschilde en verpakte aardappelen, gemiddeld zo’n 20 à 25 ton per week. Het meeste gaat in zakjes van 2 tot 10 kilo naar groothandelaren, restaurants en cafetaria’s. Daarnaast verhandelt het bedrijf primeur-, tafel-, frites- en exportaardappelen.
‘We leverden aardappelen aan een schilbedrijf in Barendrecht, dat in 2005 failliet ging. Daardoor viel een deel van onze afzet weg. We hebben de installatie overgenomen en zijn zelf met een schilbedrijf begonnen’, vertelt Slager. ‘Sinds 2007 beschikt Pieperline Holland over een nieuw pand van 5.000 vierkante meter met sorteerruimte, koelcellen, verwerkingsruimte, laad- en losruimte en kantoor.’

Drie weken eerder

Dit jaar heeft Slager de eerste Doré en Frieslander aardappelen onder plastic op 20 mei kunnen rooien. ‘De natuur was dit jaar drie weken eerder. Het effect van het plastic is daardoor iets minder, maar ze waren toch zo’n tien dagen eerder te rooien. Vorig jaar zijn we op 15 juni begonnen met rooien.’
Half juli is de akkerbouwer begonnen met het rooien van het ras Agria. Deze aardappelen gaan het schilbedrijf in. ‘Het doel is om de koelcellen leeg te hebben als de nieuwe oogst begint. Daar is het areaal van 140 hectare aardappelen op afgestemd. Als we grondstof tekortkomen, kopen we bij’, legt Slager uit. ‘Ik verkoop geen nee. Als er vraag is, moet je altijd verkopen.’
Bijkopen voor het schillen kan goed voor een prijs van 10 à 12 cent per kilo. ‘Als de prijs 18 cent is, verkoop ik de eigen aardappelen en schil ik ze niet. Dat kan, want het is allemaal vrije handel. Ik heb geen plicht om te leveren en bij een hoge grondstofprijs zijn er afnemers die afhaken, want dan is de prijs van het geschilde product ook hoger.’
Het schilbedrijf heeft een goede kwaliteit aardappelen nodig. ‘Je kunt niet zomaar van alles in een schilmachine gooien. Als je er rotzooi in gooit, komt er rotzooi uit. Bij een mooie kwaliteit aardappelen is het rendement 50 procent. Dat wil zeggen van 2 kilo aardappelen houdt je 1 kilo over als geschild product in het zakje’, legt Slager uit.
Na het rooien gaan de aardappelen eerst de koeling in. ‘We mogen geschilde aardappelen niet afleveren boven 7 graden Celsius. Je kunt ze daarom niet schillen als ze met een temperatuur van bijvoorbeeld 25 graden Celsius de grond uit komen. We koelen ze eerst rustig terug naar 10 graden Celsius. We schillen koud. De smaak van de aardappel blijft dan beter behouden’, zegt Slager.
Pieperline Holland schilt 52 weken per jaar aardappelen en levert vijf dagen per week. ‘Klanten die voor 9 uur ’s morgens bestellen, beleveren we met transporteurs in heel Nederland nog dezelfde dag’, geeft de directeur aan. ‘We hebben klanten van 200 kilo per week. Die bellen soms voor 10 kilo extra op het moment dat je erg druk hebt. Daar moet je tegen kunnen.’
Het afval van het schilbedrijf gaat als brijvoer naar de varkenshouderij. Toontje Hendriks uit Baarle-Nassau, gespecialiseerd in het verwerken en bewerken van organische reststromen van de voedingsmiddelenindustrie, haalt het schilafval op.

Grondstofprijs

De combinatie van akkerbouw en aardappelschilbedrijf blijkt in de praktijk voordelen te hebben. ‘Als de aardappelprijzen slecht zijn, gaat het door de lage grondstofprijs in het schilbedrijf wat beter. Wel is het zo dat je met de dalende trend mee moet gaan om de geschilde aardappelen te kunnen blijven verkopen. Als de prijzen goed zijn, gaan er minder aardappelen het schilbedrijf in’, vertelt Slager.
Om op de hoogte te blijven van de aardappelprijzen gaat de ondernemer elke dag naar de aardappelveiling in Sint-Annaland. Op dit moment zijn de prijzen met zo’n 8 cent per kilo teleurstellend. ‘Nu is de stemming negatief, maar die kan in september wel heel anders zijn’, aldus de ondernemer.
Met de overname van het aardappelschilbedrijf heeft de akkerbouwer te maken gekregen met veel certificeringseisen. ‘Een schilbedrijf doe je er niet maar zo even bij. We moeten schoon, netjes en hygiënisch werken om redenen van voedselveiligheid. Voor de certificeringseisen hebben we een extern bedrijf ingehuurd, want dat kun je als klein bedrijf niet zelf doen.’

Vier muren

Bij Pieperline Holland zijn negen mensen in dienst. In de zomerperiode komen daar nog losse krachten bij. Slager is daarom vooral manager en komt weinig met de trekker op het land. ‘Dat is ook niet nodig. Zowel op het akkerbouwbedrijf als in het schilbedrijf werken mensen die de zaak zelfstandig draaiende kunnen houden.’
Jammer vindt hij het soms wel. ‘Mijn vader had vroeger een slagerij en zat alle dagen tussen vier muren. Dat wilde ik niet. Hij was hobbymatig ook akkerbouwer en dat trok mij meer. In 1989 ben ik in maatschap met mijn vader gegaan en begonnen met zo’n 15 hectare aardappelen. Door de groei van het bedrijf ben ik nu vooral manager en zit ik toch weer veel tussen vier muren.’
In 2000 is Slager gaan sorteren en in 2004 is hij begonnen met eigen transport. In 2006 was de overname van een Barendrechts aardappelschilbedrijf en sinds 2007 is Pieperline Holland in het nieuwe pand gevestigd. Voor het transport van de aardappelen heeft het bedrijf twee eigen vrachtwagens.
Voor de aardappelteelt zijn alle machines aanwezig. De laatste aanwinst is een Grimme Varitron vierrijige zelfrijdende aardappelrooier.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer