De juiste MAATstaf

Het allesoverheersende nieuws van de afgelopen tijd waarbij bijna driehonderd slachtoffers vielen, heeft laten zien dat verbondenheid belangrijk en groots kan zijn. Nederland heeft als land gedaan wat het kon doen. Alle lof.
Echter, als lid van de EU en NAVO-partner zou je een meer krachtdadiger optreden van deze kant mogen verwachten. Dit was dé gelegenheid om Europa op de kaart te krijgen. Ik weet zeker dat als er tweehonderd Amerikaanse slachtoffers zouden zijn gevallen, de Verenigde Staten met een bliksemactie alles in korte tijd geëvacueerd zouden hebben.
Dichter bij huis was er ook anders nieuws. Ik las een stukje in deze krant van Albert Jan Maat dat vooral voedselzekerheid belangrijk is. Op zich een goede gedachte, maar die voedselzekerheid heeft een prijs. Zekerheid voor de consument moet betekenen dat de consument zich verzekert van voedsel, daar dus ook de premie voor betaalt en dat er dus kostendekkende productie kan bestaan.
Consumenten laten zich vertegenwoordigen door politici, die hierin voorwaardenscheppend kunnen zijn. Niet wij als sector, zoals Maat voorstaat.
De graanprijzen zijn terug bij af en consumptieaardappelen zijn bijna onverkoopbaar op dit moment. Dit zal in de toekomst meer gebeuren als quota’s zullen verdwijnen. Consumenten zullen het niet merken als de grondstof goedkoop is. Wij zullen als sector zelf op moeten staan om consumenten een premie te durven vragen in de vorm van een minimumprijs.
LTO kan hierin een belangrijke rol vervullen. Denk aan een foodtax en btw-verhoging die rechtstreeks als teeltpremie bij extreme weersomstandigheden of prijsschommelingen zijn in te zetten. En als public relations-functie een tv-programma ‘Ik neem je mee de boer op’ met bekende Nederlanders.
Nog dichter bij huis hadden we afgelopen tijd de feestweken in ons dorp en omgeving waarbij de lokale landbouw zich ook kon presenteren in de vorm van een landbouwdag en fietstochten door de omgeving. Daarbij was veel te zien: landbouwmachines van vroeger en nu, van kuiken tot spiegelei, grote strobalen creaties en nog veel meer.
Je komt er dan achter hoever de consument is verwijderd van de primaire productie en dus hoe goed het is om ons als agrarische sector te blijven presenteren en deze gelegenheden daarvoor te benutten.
Omdat dit voor volgend jaar weer op het programma staat, nodig ik Albert Jan Maat nu uit om ruimte vrij te houden in zijn agenda om dit eens van dichtbij mee te kunnen maken en de nieuwe MAATstaf te presenteren.

Kees Antuma

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer