‘Crisismaatregelen na boycot’

De Europese Unie (EU) en Nederland moeten crisismaatregelen nemen om de markt voor groente en fruit te stabiliseren.

Joost van WinsenDat zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland in een reactie op de Russische boycot van groente en fruit. Volgens Van Ruiten zal de sanctie van Rusland een enorme impact hebben op de prijzen van groente en fruit. ‘Prijzen komen nog verder onder druk te staan. Als ze een tijd zo laag blijven, kunnen telers hun facturen niet meer betalen’, waarschuwt hij.
Met ingrepen zullen Nederland en de EU vooral de schade moeten beperken, meent de voorzitter, die van de overheid formele maatregelen verwacht.
Van Ruiten denkt onder andere aan interventie van Brussel en Den Haag of het toestaan van een crisiskartel waarin afspraken kunnen worden gemaakt over het aanpassen van het aanbod.
Ook directeur Hans van Es van de Dutch Produce Association, de koepel voor afzetorganisaties van groente en fruit, voorspelt een ernstige ontwrichting van de markt. Tijdens eerdere Russische boycotten van Nederlandse groente en fruit waren afzetorganisaties en handelsbedrijven inventief genoeg om toch Nederlandse producten via andere landen op de Russische markt te brengen. ‘Nu de sanctie voor de hele EU geldt, is dat veel moeilijker’, zegt hij.
Dat beaamt directeur Gert Mulder van Frugi Venta, de organisatie van handelaren in groente en fruit. De Russische markt blijft naar verwachting dit keer langer dicht dan voorgaande keren. ‘Dat maakt een groot verschil.’ Hij denkt dat Turkije terrein zal winnen op de Russische markt.
Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen dat Nederland vorig jaar voor 185 miljoen euro aan groente en fruit naar Rusland exporteerde. Tomaten, appels, peren en kool zijn de belangrijkste producten die naar Rusland gaan.
De sierteeltsector reageert opgelucht op het nieuws dat Rusland geen boycot heeft ingesteld voor bloemen en planten. ‘Het is goed dat er nu zekerheid is’, zegt directeur Robert Roodenburg van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Bloemen en planten duurder

Wel ondervindt de sector hinder van eerdere sancties tegen Rusland. Hierdoor is de roebel gedevalueerd en zijn bloemen en planten duurder geworden voor de Russische kopers, waardoor de export van sierteeltproducten naar Rusland in de afgelopen maanden met 8 procent is gedaald. Nederland exporteerde vorig jaar voor 253 miljoen euro aan sierteeltproducten naar Rusland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer