Te weinig geld voor compensatie boycot

Europa heeft maar 424 miljoen euro in kas om de financiële schade door de Russische boycot voor agrarische ondernemers te compenseren.

Te+weinig+geld+voor+compensatie+boycot
© Nieuwe Oogst

Nadat de Russische premier Dmitri Medvedev donderdag de lijst met te boycotten producten voorlas, klonk in Europa onmiddellijk de roep om interventiemaatregelen en compensatie voor getroffen boeren en tuinders.

De boycot verstoort de markt en veroorzaakt grote prijsdalingen, verwachten politici, banken en belangenorganisaties.

Crisisfonds

Europa heeft een crisisfonds van 424 miljoen euro, maar dat is niet berekend op marktverstoringen van deze omvang. Voor compensatie voor boeren en tuinders in 28 lidstaten en vele sectoren zal dat bedrag snel verdampen.

Hoe snel de molens kunnen draaien in Europa om onrust op de agrarische markten op te vangen moet blijken. Maandag beginnen de overleggen in Brussel. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niets gezegd worden over compensatie voor getroffen ondernemers.

Snel afspraken

'LTO wil snel afspraken maken met ketenpartijen om prijsdalingen te voorkomen', zegt LTO voorzitter Albert Jan Maat. ‘De mogelijke compensatie bespreken we de komende weken in Brussel.

Lees meer over de gevolgen van de Russische boycot aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer