'Conflict boeren Schier is misverstand'

Het conflict tussen Natuurmonumenten en boeren op Schiermonnikoog berust op een misverstand. Dat zeggen Waddengebied-rayonbeheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten en de plaatselijke LTO Noord-afdelingsvoorzitter Johan Hagen.

%27Conflict+boeren+Schier+is+misverstand%27
© Persbureau Noordoost

Boeren op het eiland maakten onlangs bezwaar tegen de plannen voor natuurcompensatie voor de nieuw te bouwen energiecentrale van RWE in Eemshaven. Tot hun verbazing was niet alleen het duingebied ingetekend, maar ook de landbouwgronden van 2 eilander boeren.

De agrarische ondernemers hebben hierover vorige week een gesprek gehad met Natuurmonumenten. 'Er is een kaartje in het plan terechtgekomen, dat er nooit in had moeten staan', zegt Hagen.

Per ongeluk

Natuurmonumenten belooft met een nieuw kaartje te komen, reageert Overdijk. 'We hebben per ongeluk een kaartje in het plan opgenomen met groene maatregelen, de natuurcompensatiegebieden en rode maatregelen, de uitvoering van het watergebiedsplan van Wetterskip Fryslân. Ik wilde hiermee aantonen dat deze plannen met elkaar samenhangen. Maar de rode maatregelen hebben geen consequenties voor de landbouw.'

Overdijk hoopt zo spoedig mogelijk een nieuwe kaart te maken, waarop alleen de groene maatregelen staan. 'We gaan er eerst mee langs de boeren en daarna sturen we het door naar provincie Groningen.'

Als Natuurmonumenten met het juiste kaartje komt, trekt LTO Noord-afdeling Schiermonnikoog haar bezwaar in, verzekert Hagen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer