EU-studie: gps-techniek breekt niet door

De EU moet gebruik van gps en sensoren actief ondersteunen anders wordt de techniek niet breed ingezet, vindt de Europese Commissie.

EU%2Dstudie%3A+gps%2Dtechniek+breekt+niet+door
© nieuwe oogst

Geert Jaspers van machine-importeur Louis Nagel noemt dit ‘een ouderwetse gedachte’. Precisielandbouw kan een rol spelen bij het duurzaam verhogen van de voedselproductie.

De voordelen zijn hogere opbrengsten en lagere kosten door efficiënter gebruik van zaaizaad, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

De EU deed onderzoek naar de inzet van gps en sensoren in de land- en tuinbouw. De studie wijst er op dat veel boerderijen in Europa te klein en te verscheiden zijn om van gps en andere precisietechnieken op grote schaal gebruik te kunnen maken.

Kleine bedrijven

Kleine en middelgrote bedrijven moeten ondersteuning krijgen om de techniek aan te kunnen schaffen, luidt daarom het advies. Volgens Jaspers zijn bedrijven niet snel te klein voor het gebruik van gps-systemen.

‘Rendabel inzetten van gps en sensoren heeft vooral te maken met de waarde van de grond en het product', zegt Japsers. 'Bollentelers in Nederland hebben op kleinere percelen het snelst gps-systemen ingezet.'

Verkoop

Jaspers constateert dat de de verkoop van gps-technieken in Europa toeneemt. Niet alleen grote bedrijven maken gebruik van deze apparatuur.

De meeste gps-apparatuur verkoopt Louis Nagel, leverancier van Ag Leader en AutoFarm, in Nederland aan bedrijven van 40 tot 100 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer