Proeven met plaatsspecifiek bekalken

Onderzoekers van Wageningen UR willen met proeven aan tonen dat plaatsspecifiek bekalken loont. Dit in het kader van het praktijknetwerk ‘pH als sleutel voor opbrengstoptimalisatie’.

Proeven+met+plaatsspecifiek+bekalken
© eigen foto Wageningen UR

Voor een optimale gewasgroei zijn de pH en het organische stofgehalte in de bodem van groot belang. In de Veenkoloniën variëren deze factoren vaak binnen een perceel.

Technische ontwikkelingen in de precisielandbouw maken het nu mogelijk om kalkstrooiers aan te sturen om plaatsspecifiek te bekalken: de juiste hoeveelheid kalk op de plek brengen waar het nodig is om de pH van het perceel overal op het gewenste niveau te brengen.

Gewasopbrengst

In het praktijknetwerk ‘pH als sleutel voor opbrengstoptimalisatie’ vergelijken onderzoekers van PPO het effect van plaatsspecifiek bekalken op het perceel met volvelds bekalken.

Bij telers in de Veenkoloniën zijn proefstroken in praktijkpercelen zetmeelaardappelen, suikerbieten en gerst aangelegd. Gedurende het jaar kijken de onderzoekers naar de effecten op gewas en gewasopbrengst van de verschillende manieren van bekalken.

Kalkstrooier met gps

In het praktijknetwerk wordt nauw samengewerkt met Agrifirm, Suiker Unie, Agrometius en werktuigcoöperatie Weco de Hondsrug. De laatste heeft een kalkstrooier uitgerust met gps en elektronisch aanstuurbare doseerunit.

Het project is mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer