Export Europa stagneert door uitblijven agrarische groei

De Europese export van agrarische producten stagneert de komende tien jaar, doordat de groei van de agrarische productie achterblijft. Ook zorgt de sterke euro voor handelsbeperkingen.
De wereldhandel in agrarische grondstoffen en producten neemt af ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Dat is in overeenstemming met de dalende groei van consumptie en productie. De jaarlijkse handelsgroei lag de afgelopen nog op zo’n 4 a 5 procent. De komende jaren halveert dat, blijkt uit voorspellingen van de FAO, de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, en de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerkingen en Ontwikkeling.
Australië en Nieuw-Zeeland behouden hun positie als grote exporteurs van met name zuivel en vlees naar Azië en het Midden-Oosten. Oekraïne wordt een steeds belangrijker leverancier van graan en oliehoudende zaden. Noord-Amerika behoudt haar positie als belangrijkste exporteur van granen en oliehoudende gewassen.
Andere landen krijgen de komende tien jaar te maken met een negatieve handelsbalans. Afrika importeert de komende jaren meer voedsel. De bevolking groeit en de vraag naar eiwitrijke producten, met name vlees, neemt toe. Azië blijft de grootste importeur. Het continent is alleen zelfvoorzienend in vis, rijst en plantaardige olie. Binnen Azië blijft China de grootste importeur van bijna alle soorten agrarische grondstoffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer