102+gevallen+vervuild+voer+tot+dusver+bekend
Nieuws
© Brameco Zon

102 gevallen vervuild voer tot dusver bekend

Het verontreinigde diervoeder is geleverd aan 97 varkenshouderijen en 5 kalverbedrijven in Nederland. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Vier mengvoerbedrijven hebben met furazolidon verontreinigde grondstof ontvangen van een diervoederhandelaar. Daarvan hebben drie bedrijven de grondstof ook verwerkt in het mengvoer.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tot nu de leveringen van verontreinigd voer van een van de mengvoerbedrijven kunnen vaststellen.

Duitse veehouders

Daaruit blijkt dat 97 varkenshouderijen en 5 kalverbedrijven in Nederland verontreinigd voer hebben ontvangen. Ook kregen 11 Duitse veehouders vervuild voer.

De leveringen van de andere twee mengvoerbedrijven zijn nog niet in kaart gebracht. Daarmee kan het aantal bedrijven dat verontreinigd voer heeft gekregen dus nog flink stijgen.

Steekproef

Op de veehouderijbedrijven waarvan bekend is dat zij verontreinigd veevoeder hebben gekregen, wordt nu op basis van een risicogebaseerde steekproef onderzoek ingesteld.

Dat moet bepalen in welke mate de dieren en/of het vlees is verontreinigd met de verboden stof. Daarnaast loopt nog nader onderzoek naar andere voedersporen.

Brief

De veehouderijbedrijven worden per brief gewezen op hun verplichtingen, waaronder de verplichting om de dieren waarin furazolidon kan zitten te traceren en te zorgen dat deze niet in de voedselketen worden gebracht.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer