LTO%3A+veevoer+met+furazolidon+onacceptabel
Nieuws
© Agriterra

LTO: veevoer met furazolidon onacceptabel

'Geen gesjoemel met ons veevoer. De veroorzakers moeten worden opgespoord door de NVWA. Ze moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en de schade moet op hen worden verhaald.'

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland is helder in zijn reactie op het verboden antibioticum furazolidon dat is gevonden in diervoeder.

In Nederland is het verontreinigde diervoeder geleverd aan 97 varkens- en 5 kalverbedrijven. Daarnaast is er verontreinigd diervoeder geleverd aan 11 bedrijven in Duitsland.

Onderzoek

Het onderzoek naar het aantal bedrijven waaraan door twee andere mengvoerbedrijven is geleverd loopt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het onafhankelijke Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA heeft eerder een advies uitgebracht over de volksgezondheidsrisico’s.

Residuen

BuRO concludeerde dat, op basis van Europese risicobeoordelingen en gemeten gehaltes, consumenten die vlees of organen hebben gegeten waarin residuen van furazolidon aanwezig zijn, geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico hebben opgelopen.

LTO Nederland vindt voedselveiligheid en volksgezondheid altijd vooropstaan. Over veiligheid in de productie van eten en daarmee transparantie in de keten mag nooit enkele twijfel bestaan.

Fraudeurs aanpakken

Maat: ‘We roepen de veroorzakers nu op om verantwoording af te leggen. Fraude met voedsel is ontoelaatbaar, dus ook met diervoeder.'

Maatregelen

Op de veehouderijbedrijven waarvan bekend is dat zij verontreinigd veevoeder hebben gekregen, stelt de NVWA op basis van een risicogebaseerde steekproef onderzoek in.

Dit om te bepalen in welke mate de dieren en/of het vlees zijn verontreinigd met de verboden stof. Daarnaast loopt nog nader onderzoek naar andere voedersporen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer