'Hooguit 40 tot 50 wolven in Nederland'

Als de wolf zich weer in Nederland zou vestigen, zou de populatie na verloop van tijd zo'n veertig tot vijftig dieren omvatten. Een grotere groep wolven is niet waarschijnlijk door de sociale structuur van een wolvengroep en omdat er veel dieren zullen sterven door aanrijdingen.

%27Hooguit+40+tot+50+wolven+in+Nederland%27
© -

Dat schrijven onderzoekers van Wageningen UR in een themanummer over wolven van het vakblad Natuur, Bos, Landschap.

Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningse universiteit komt naar verwachting begin 2014 met een rapport over de toekomst van de wolf in Nederland, dat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken is gemaakt.

Model

De onderzoekers hebben een model gebruikt, waarmee ze tot 2100 konden doorrekenen hoeveel wolven zich in Nederland kunnen handhaven, als het roofdier naar ons land komt.

Vooral in het noordoosten van het land is wel ruimte voor honderden wolven, maar zo groot zal de populatie niet worden. Er is wel prooi beschikbaar zoals hazen, konijnen, zwijnen en herten, maar Nederland is te volgebouwd voor zo veel dieren.

Ecoducten

De wolf kan zich in Nederland alleen handhaven als er voldoende ecoducten worden gebouwd. Het dier zal opnieuw vrijwel uitsterven als er niet genoeg natuurverbindingen zijn. Zowel prooidieren als de wolven zelf kunnen dan niet uitzwerven over een groter gebied.

De onderzoekers betwijfelen overigens of Nederland ooit een zelfstandige wolvenpopulatie krijgt. Zij achten de kans groot dat het dier zich succesvol voortplant in Duitsland en Frankrijk, waar meer prooi beschikbaar is en waar veel minder drukke wegen zijn.

Zwervers

Nederlandse wolven zouden dan zwervers uit zulke groepen zijn. 'De toekomst van de wolf moet in Europees verband worden bezien', schrijven de onderzoekers.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer