Wolf Luttelgeest van Oost-Europese afkomst

De dode wolvin die op 4 juli werd gevonden bij Luttelgeest, was grotendeels van Oost-Europese afkomst. Het beest is vrijwel zeker vanuit Oost-Tsjechië, Zuid-Polen of Slowakije richting Nederland getrokken. Ook waarschijnlijk is dat de wolf een tijdje in Nederland heeft geleefd.

Wolf+Luttelgeest+van+Oost%2DEuropese+afkomst
© J. van der Linde

Het DNA van het dier komt voor 96,5 procent overeen met wolven uit de Karpaten. Daarnaast is voor 3 procent Italiaans DNA aangetroffen en voor 0,5 procent DNA van een hond. Dat blijkt uit onderzoek dat wetenschappers op het wolvenlichaam hebben uitgevoerd.

De uitkomst is verrassend, zegt wolvenkenner Leo Linnartz, want aangenomen werd dat het dier Duits bloed zou hebben. Deskundigen dachten dat de ongeveer twee jaar oude wolf weggezworven was van een Duitse roedel die ter hoogte van Emmen leeft en zo Nederland was binnengetrokken.

900 kilometer

De Karpatenwolf moet ongeveer 900 kilometer hebben afgelegd om de Noordoostpolder te bereiken. Ongeveer een kwart van de wolven zwerft zo ver om een nieuw territorium te vinden.

Het is normaal dat jonge wolven hun roedel verlaten. Om te kunnen bepalen uit welke roedel deze wolvin kwam, is nader onderzoek nodig dat nog enkele weken gaat duren.

Verse keutels

In de Noordoostpolder zijn ook zes verse keutels gevonden die zeer waarschijnlijk van een wolf waren. In de poep troffen onderzoekers haren van een edelhert en haren en botten van een vos aan. In Nederland is geen ander roofdier bekend dat zulke grote dieren met huid en haar opeet.

Hoewel nog niet onomstotelijk is vastgesteld dat de uitwerpselen van de wolf van Luttelgeest waren, wijst de hoeveelheid poep er wel op dat een wolfachtige een tijdje in die omgeving heeft rondgezworven.

Territorium

Waarschijnlijk was de wolf van Luttelgeest een zogenoemde solitair en alleen in die omgeving, maar pas als haar DNA uit de keutels kan worden gehaald, staat dat vast. Het duidelijk zichtbaar achterlaten van keutels is volgens de kenners typisch wolvengedrag om een territorium af te bakenen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer