Vervuild+voer+treft+meerdere+sectoren
Nieuws
© Brameco Zon

Vervuild voer treft meerdere sectoren

De vervuiling van veehouderijbedrijven met het verboden middel Furazolidon is uitgebreid. Naast rundveebedrijven kunnen ook varkensbedrijven en paardenbedrijven zijn getroffen.

Eerder blokkeerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vijf kalverbedrijven en een rundveebedrijf op verdenking van gebruik van het verboden middel.

Het antibioticum werd aangetroffen in urinemonsters van rosékalveren en het veevoer van een Gelderse kalverhouder.

Verboden stof

Het spoor leidde naar de veevoederleverancier, waar het middel werd vastgesteld in een partij veevoer. Runderen op dit bedrijf hadden het voer met deze verboden stof gegeten.

De vervuiling blijkt afkomstig van eiwithoudende grondstoffen die aan drie veevoederbedrijven zouden zijn geleverd.

Spoor gevolgd

De NVWA informeerde vandaag de landbouwsectoren over de stand van zaken. 'Na de eerdere vondst van het vervuilde voer hebben we het spoor verder gevolgd', zegt een woordvoerder. 'De bevindingen daarvan hebben we met de veehouderijsector gedeeld.'

De woordvoerder wil niet zeggen wat de bevindingen zijn. 'We wachten af tot staatssecretaris Sharon Dijksma haar brief over deze situatie aan de Kamer heeft gestuurd. Dat gebeurt waarschijnlijk vandaag. Dan moet blijken hoe groot de omvang van de vervuiling is en welke maatregelen worden genomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer