Aantal+gevallen+vervuild+veevoer+onbekend
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aantal gevallen vervuild veevoer onbekend

Het is nog onduidelijk hoeveel veehouderijbedrijven besmet veevoer hebben gehad. Dat zegt Frank Gort van Trust Feed, de organisatie die namens 86 diervoederbedrijven de veiligheid van aan hen geleverde grondstoffen beheerst.

'We weten niet of het om 20 of 250 bedrijven gaat', zegt Gort. 'De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is nog bezig met een belronde om vast te stellen welke bedrijven vervuild veevoer hebben gehad.'

Volgens eerdere berichten zouden drie veevoederbedrijven eiwithoudende grondstoffen hebben gehad die vervuild waren met verboden middel Furazolidon. Trust Feed wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat.

Bedrijf blokkeren

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) stelde eerder dat voorkomen moet worden dat er vlees of orgaanvlees op de markt is dat residuen van het furazolidon bevat.

Het kan gebeuren dat veehouderijbedrijven die vervuild voer hebben gehad, geblokkeerd worden door de NVWA. Mogelijk moeten er proefslachtingen plaatsvinden om te constateren of het middel terug is te vinden in het vlees.

Omvang vervuiling

De Tweede Kamer wordt waarschijnlijk vandaag geïnformeerd over de stand van zaken. Dan moet blijken hoe groot hoe groot de omvang van de vervuiling is en welke maatregelen worden genomen.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer