Rust op de mestafzetmarkt

Er zijn nog relatief weinig vervangende verwerkingsovereenkomsten getekend. Ook is het aantal mestverwerkingsovereenkomsten nog beperkt. Toch is het goed om afspraken te maken, stelt Mark Heijmans, specialist Mest en Mineralen van LTO.

Vorige week stelde Lambert Schuldink van Countus in Nieuwe Oogst dat lage prijzen voor Vervangende Verwerkings Overeenkomsten met 1 tot 1,5 euro vooral worden veroorzaakt, doordat intermediairs en mestverwerkers handig gebruik maken van de pluimveeroute. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verbranden en export van pluimveemest en vrijkomende mestruimte. Het zou goed zijn wanneer de prijs voor deze overeenkomsten hoger zou zijn.
Mark Heijmans: ‘De prijs van de overeenkomsten is afhankelijk van vraag en aanbod. De markt bepaalt hoeveel er wordt betaald. Ik kan niet inschatten in welke mate de pluimveeroute via het open schot aan de achterkant wordt benut. Het al dan niet benutten van deze route heeft voor- en nadelen, afhankelijk vanuit welke ondernemer je het bekijkt.’
Heijmans vindt het goed als een melkveehouder een varkenshouder opzoekt om samen naar een structurele afzet en verwerking te kijken. ‘Als die bijvoorbeeld afspraken maakt om voor 10 jaar alle mestverwerking in te vullen via VVO’s met een varkenshouder en daarbij een bijdrage doet in de investering, helpen ze elkaar structureel. Nu lijkt er veel te worden afgewacht en zijn er veel beslissingen op basis van de korte termijn en voorkomende toevalligheden.’
Hij vraagt zich af wat het effect van het wachten is op de prijs. Degene met overschot die voor het eind van jaar niets heeft geregeld, riskeert een boete van 11 euro per kilo fosfaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer