Vertrouwen+must+voor+winst+boer+en+Vion
© Douwe Korting

Vertrouwen must voor winst boer en Vion

Boeren moeten meer vertrouwen in Vion krijgen. Door meer samen op te trekken moeten zowel boer als Vion winst kunnen maken.

Dat vertelde Godert Tegelberg gisterenavond in Chaam tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vakbond voor Varkenshouderij (NVV), regio West-Brabant.

Tegelberg, directeur van de Business Unit Pork van Vion, signaleert dat concurrenten Westfleisch en Danish Crown een bescheiden winst maken. 'Dan moet Vion dat ook lukken. We hebben nu een deel van de onderneming verkocht en richten ons weer op vooral het verwerken van varkensvlees,'

Eigen prijzen

Hij denkt dat het huidige slechte rendement met name voortkomt uit het verleden. Zo had iedere slachterij eigen prijzen.

'Retailers hadden keuze uit meerdere slachterijen. Ze beconcurreerden elkaar. Daarin hebben we sinds kort maar één prijs voor een bepaald product. Als Vion komen we nu meer als één organisatie naar buiten en proberen we zo efficiënt mogelijk te produceren', stelt Tegelberg.

Samenwerking

Tegelberg pleit verder voor samenwerking binnen de keten waardoor varkenshouders en slachterijen handiger kunnen inspelen op de markt.

'We moeten het aanbod afstemmen op de vraag. Lastig, want er zijn relatief te veel verwerkers en producenten van vlees. De waarde per onderdeel verschilt per land en per moment. Doordat de ketens werken met ongemerkt vlees, is dit goed mogelijk.'

Herkenbaar

De Vion-voorman pleit daarom voor een meer herkenbaar stukje vlees.

'Door met een eigen merk te komen, kunnen we een herkenbaar product van goede kwaliteit in de schappen leggen. Maar retailers willen liever geen merk. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten zie je zoiets juist wel. '

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer