Vion+meldt+%27fout%27+vlees+niet+bij+NVWA
© EZ

Vion meldt 'fout' vlees niet bij NVWA

Vion heeft vlees van Encebe dat niet aan de voedselveiligheidscriteria voldeed niet teruggehaald, meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). 'Er is ook geen melding gedaan bij de NVWA.'

De overtreding werd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens een reguliere controle maart dit jaar bij Encebe geconstateerd.

De NVWA heeft hiervoor een boeterapport opgemaakt, geeft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer aan. 'Naar aanleiding van deze overtreding zal de NVWA een herinspectie uitvoeren.'

Biologische ham

Vion kreeg april dit jaar een boete vanwege verkeerde etiketten. Encebe plakte die in 2012 op een partij gewone ham van 11.000 kilo, waarna het als biologische werd verkocht.

Het vlees werd verkocht aan negen supermarkten en een vleesverwerker. Skal Biocontrol, dat toezicht houdt op naleving van de regels voor de biologische productie, legde een boete op van 15.000 euro.

Onderzoek

Naar aanleiding van deze overtreding heeft Skal tevens een onderzoek ingesteld naar het eventueel structureel voorkomen van de overtreding.

Tijdens deze controle vonden de Skal-inspecteurs geen aanwijzingen dat het om een structurele overtreding gaat.

Kruiscontrole

Ook uit de kruiscontroles, waarbij Skal producten traceerde van de supermarkt naar Encebe kwamen geen onregelmatigheden naar voren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer