Mansveld+steunt+boeren+Lelystad+Airport
© Studio Kastermans

Mansveld steunt boeren Lelystad Airport

Agrariërs die nadelen ondervinden van de uitbreiding van Lelystad Airport, krijgen deze zomer uitsluitsel over een schadevergoedingsregeling.

De schaderegeling moet er liggen voordat het kabinet dit najaar een luchthavenbesluit neemt. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu woensdag de Tweede Kamer toegezegd. De handreiking kwam er op aandringen van Kamerlid Sander de Rouwe (CDA).

De stichting Club Direct Omwonenden (CDO), die zo'n zeventig grondgebruikers rond de luchthaven vertegenwoordigt, is inmiddels in gesprek met het ministerie en exploitant Schiphol over een schaderegeling. Over het verloop daarvan wil voorzitter Peter Schoot Uiterkamp niet veel kwijt.

Schade-expert

'Onderhandelingen met de overheid verlopen zelden vlotjes, maar het is ook een ingewikkeld proces.' De CDO wordt daarin bijgestaan door een schade-expert.

Schoot Uiterkamp verwacht uiterlijk 10 september uitsluitsel te hebben over de details van de regeling.

Tijdspad

De CDO maakt zich zorgen over het tijdspad dat is gekozen. Volgens Schoot Uiterkamp krijgt Schiphol als exploitant wel erg veel vrijheid om te beslissen wanneer ze precies gaat investeren.

'Dat maakt het voor de boeren die het treft er allemaal niet zekerder op.Vooral wat betreft de mate van voorzienbaarheid wanneer je met wat voor schades te maken krijgt en de gevolgen daarvan voor de bedrijfsontwikkeling.'

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer