Zorgen+LTO+Flevoland+over+vliegroute
© PvdA

Zorgen LTO Flevoland over vliegroute

LTO Noord Flevoland vindt dat de rijksoverheid niet te makkelijk moet kiezen voor één aan- en afvliegroute over zuidelijk Flevoland bij uitbreiding van Lelystad Airport.

Het tracé dat nu in de inspraak is, geeft naast veel geluidsoverlast voor bewoners ook meer kans op neerslag van kerosinedampen op gewassen.

Trekkersveld en Biddinghuizen

Volgens provinciaal bestuurder Hubert Ceelaert van LTO Noord Flevoland is de vliegroute over het Trekkersveld en Biddinghuizen onverstandig.

'Deze loopt een heel eind vrij laag over een groot areaal bouw- en weiland, waarna pas boven het Veluwemeer en Gelderland en Overijssel echt hoogte wordt gewonnen. Daar zijn we niet gelukkig mee. We verwachten meer vervuilende neerslag.'

Alternatief

Een alternatief, waarbij de vliegtuigen vanaf Lelystad Airport afbuigen over de Oostvaardersplassen en boven het IJsselmeer aan hoogte winnen, is volgens LTO Noord Flevoland minder belastend.

'We zijn niet tegen uitbreiding van het vliegveld, maar de overlast moet zo min mogelijk zijn', verzekert Ceelaert.

Vlieghoogte

Ceelaert vindt dat goed moet worden uitgezocht op welke hoogte vliegverkeer Natura 2000-gebied Oostvaardersplassen mag oversteken en welke hoeveelheid vervuilende neerslag is te verwachten.

'We willen het er wel over hebben. Flevoland is de akkerbouwprovincie van Nederland en ook het gras heeft er last van. Het moet goed worden uitgezocht voordat een keuze wordt gemaakt.'

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer