Leveranciers schoolfruit eisen subsidie

Leveranciers van schoolfruit stappen morgen naar de voorzieningenrechter in Den Haag om subsidiegeld van het ministerie van Economische Zaken (EZ) te krijgen.

Leveranciers+schoolfruit+eisen+subsidie
© EC

Het ministerie weigert de subsidie te geven omdat de leveranciers van het schoolfruit administratieve fouten hebben gemaakt bij de subsidieaanvraag.

De vier bedrijven die fruit aan scholen leveren, Schoolfruit.nu, Kids en Fruit, Fruitmoment en Halm Schoolfruit, kregen verleden week van Den Haag te horen dat ze geen geld krijgen voor dit seizoen. Daarnaast vordert het ministerie de subsidie van 2012-2013 terug.

Na betaling

De subsidie mag volgens de regels van de Europese Unie, schoolfruit is een door Brussel gesteund project, pas worden aangevraagd als alle facturen zijn betaald. Dat is niet gebeurd.

Volgens Jasper van Roon, mede-eigenaar van Schoolfruit.nu, klopt dat, maar wisten de leveranciers niets van deze regel.

Het euvel kwam aan het licht bij een controle toen het schoolfruitprogramma in Nederland van het Productschap Tuinbouw over ging naar de Rijksdienst van Ondernemend Nederland, dat onderdeel is van het ministerie.

Strop van 10 miljoen euro

Er dreigt voor de leveranciers een strop van in totaal 10 miljoen euro.

Volgens het ministerie van EZ eist Brussel dat een lidstaat onrechtmatig uitgekeerde bedragen terugvordert, anders volgt er een boete en moet er alsnog op last van de commissie worden teruggevorderd.

'Wij hebben dan dus helaas geen ruimte om anders te handelen', zegt een woordvoerder van het ministerie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer