Rendement vleesvarkens verhogen

Hoe verhoog je het rendement van de vleesvarkenshouderij? Die vraag stelde Flynth adviseurs en accountants onlangs in een onderzoek onder vleesvarkenshouders.

Joan Jansen en Ilse VerhoijsenAanleiding van het onderzoek is dat de focus van de vleesvarkenshouder is gericht op de kostprijs. Naast de kostprijs is het van belang dat vleesvarkenshouders bewust bezig zijn met het realiseren van een zo hoog mogelijke opbrengst.
Doel van dit onderzoek is het inventariseren van de kennis die varkenshouders over uitbetalingssystemen hebben om hen zodoende beter te kunnen adviseren over afzetstrategieën. Aan de hand van een gedegen onderzoek onder vleesvarkenshouders is inzicht verkregen in de huidige markt en kennis van vleesvarkenshouders wat betreft de uitbetalingssystemen.
De kostprijs moet laag zijn om zo een boterham te kunnen verdienen. Hierop ligt tegenwoordig nog steeds de nadruk. Maar op een gegeven moment is het spek van de ribben en is het bijna niet meer mogelijk de kostprijs te verlagen.
Uit diverse technische cijfers blijkt dat de groei per dier per dag mondjesmaat omhoog gaat en de voerderconversie nauwelijks daalt. Dit is de status quo van de Nederlandse vleesvarkenshouderij.
Niet alleen de kostprijs is belangrijk. Voor het verdienen van die eerder genoemde boterham is het van belang om bewust bezig te zijn met de opbrengstprijs om alsnog een goede marge te kunnen realiseren. De vleesvarkenshouderij heeft te maken met een zeer complexe markt waar sprake is van weinig transparantie.

Stuntprijzen

In de keten hebben de inkooporganisaties de meeste macht, tenminste zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Volgens veel varkenshouders komt die macht tot uiting door te stunten met vleesprijzen in de supermarkten.
Het is voor vleesvarkenshouders moeilijk een goed beeld te vormen van de markt. Dit komt onder andere doordat slachterijen en handelaren allemaal verschillende basisprijzen, toeslagen, concepten, uitbetalingsschema’s en criteria hanteren. Hierdoor is het lastig voor vleesvarkenshouders om slachterijen onderling te vergelijken.
Dit is een van de conclusie van het onlangs gehouden onderzoek.

Uitbetalingsprijs

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat de kennis onder vleesvarkenshouders over de opbouw van de uitbetalingsprijs per kilo geslacht gewicht zeer wisselend is. Dit lijkt verklaarbaar omdat de berekende opbrengst per kilo geslacht gewicht afhankelijk is van zeven factoren. Dit geldt voor zowel varkens die in Nederland als in Duitsland worden geslacht.
Ondanks deze complexiteit zijn er mogelijkheden om de opbrengstprijs omhoog te krijgen. Uit het onderzoek van Flynth is gebleken dat het uitvoeren van goede slachtanalyses en daar vervolgens de afleverstrategie op aan te passen direct tot een beter resultaat kan leiden. Daarnaast geven spier- en spekgegevens extra informatie om de juiste voercurve in te stellen.
De belangrijkste conclusie die uit het onderzoek is te trekken is dat het van belang is dat u als vleesvarkenshouder weloverwogen keuzes maakt. Stel uzelf vragen als: Aan welk land lever ik de varkens? Welk vleesvarken kan ik het beste produceren? In welk concept zit ik en waarom produceer ik binnen dit concept? Weet ik voldoende van de slachtresultaten? En met wie kan ik de slachtresultaten analyseren of aan wie kan ik vragen stellen over de afzetmogelijkheden? Flynth kan u helpen met het beantwoorden van deze vragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer