Suiker+Unie+verwacht+15+ton+suiker
© Nieuwe Oogst

Suiker Unie verwacht 15 ton suiker

Op basis van de groeimodellen gaat Suiker Unie voor 2014 uit van een recordoogst van gemiddeld 15 ton polsuiker per hectare en 85 ton wortelopbrengst.

Volgens de groeimodellen is 8 juni landelijk het groeipunt bereikt. Dit is ongeveer tien dagen vroeger dan het langjarig gemiddelde en ruim twee weken vroeger dan in 2013.

De groeipuntdatum is het moment waarop de suikerbieten gemiddeld 4 gram suiker bevatten en de eigenlijke suikertoename gaat plaatsvinden. Dit moment geeft een eerste indicatie van de te verwachten opbrengst.

Veel variatie

Ondanks de verwachte recordoogst constateert de agrarische dienst van Suiker Unie wel dat er in de praktijk veel variatie is. Veel bieten staan er zeer goed op, maar er zijn ook percelen met een matige stand.

Of 2014 daadwerkelijk een topopbrengst oplevert, hangt vooral af van het verdere weersverloop. Zo kwam in 2011 de opbrengst na een vroege groeipuntdatum uiteindelijk lager uit dan eerst verwacht door een sombere en extreem natte zomer.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer