Prognose suikeroogst iets hoger

De landelijk gemiddelde suikeropbrengst komt volgens prognosecijfers van Suiker Unie naar verwachting uit op 12,7 ton per hectare. Dit is 0,1 ton hoger dan de prognose van begin september.

Prognose+suikeroogst+iets+hoger
© Nieuwe Oogst

In de droogtegevoelige gebieden heeft na een groeistagnatie het bietengewas zich door de neerslag in september kunnen herstellen. Aanvankelijk ging dit ten koste van het suikergehalte.

Het overwegend gezonde bietengewas kon daarna optimaal profiteren van het gunstige weer vanaf eind september met overdag veel zon en koude nachten. In iets meer dan een week steeg het suikergehalte van de bietenleveringen met ongeveer een procent.

Koud voorjaar

Dat de opbrengst beneden het vijfjaarsgemiddelde blijft, wordt geheel veroorzaakt door het veel te koude voorjaar. De achterstand in beginontwikkeling van de meeste percelen is maar voor een beperkt deel ingelopen gedurende de rest van het groeiseizoen.

Vorig jaar was de gemiddelde suikeropbrengst in Nederland nog 13,5 ton per hectare. Het vijfjarig gemiddelde komt uit op 13,3 ton suiker.

Flevoland 15,6 ton

De verwachte suikerproductie is voor dit jaar in Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland het hoogst met 15,6 ton per hectare. Gelderland scoort volgens de prognose het laagst met 11,8 ton suiker van een hectare. De voorspelde regionale opbrengstcijfers zijn volgens Suiker Unie minder betrouwbaar dan de landelijke ramingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer