Minder fosfaat en mest treft maïs

Een lage fosfaat- en organische stof-gift remt al na enkele jaren de groei van de maïs. Dat blijkt uit het bedrijfssystemenonderzoek van PPO Vredepeel. De opbrengsten zijn fors minder. Nu laat de maïs ook in het voorjaar de gevolgen van de lagere giften zien.

Minder+fosfaat+en+mest+treft+ma%C3%AFs
© ppo vredepeel

Paars-bruin kleurende maïs in een relatief warm voorjaar. Wat is er aan de hand? In het bedrijfssystemenonderzoek op PPO locatie Vredepeel, waar al ruim tien jaar een lage aanvoer van fosfaat en organische stof plaatsvindt, laat de maïs dit voorjaar tekorten zien.

In het systeem met de laagste aanvoer zijn de effecten het grootst. In de eerste jaren van uitvoering van deze bedrijfssystemen was er geen tot nauwelijks opbrengstderving.

Opbrengstverschillen

Ook in vergelijking met de gangbare praktijk op de proeflocatie waren de verschillen klein. Na een proefperiode van zes tot zeven jaar waren er wel opbrengstverschillen waarneembaar.

Het systeem met de hogere aanvoer van organische stof (os), bestaande uit een gift van 1.500 kilo effectieve os per hectare en 55 kilo fosfaat per hectare blijft 15 procent tot 20 procent achter in opbrengst.

Bij het systeem met de laagste aanvoer van 800 kilo effectieve os blijft gemiddeld 25 procent achter in opbrengst ten opzichte van de gangbare praktijk.

Gewasstand

Dat is vooral te zien in de gewassen aardappel, prei en maïs. Suikerbieten daarentegen laten wel een gewasstand verschil zien, maar dat uit zich nog niet in een opbrengstverschil.

Tijdens de Velddag op PPO locatie Vredepeel van 10 juli zal bedrijfssystemenonderzoek 'Bodemkwaliteit op zand' uitvoerig aan bod komen. Net als maatregelen die bijdragen om de bodemkwaliteit te handhaven of te verbeteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer