Haanstra: geen nationale kop op vergroening

Nederland moet alle vergroeningsmogelijkheden overnemen die het Europees landbouwbeleid biedt. Dat zegt LTO-vakgroepvoorzitter akkerbouw, Jaap Haanstra.

Haanstra%3A+geen+nationale+kop+op+vergroening
© Nieuwe Oogst

Nederland is te streng met het invullen van de Ecologische aandachtsgebieden (EFA). Dat concludeerde men bij LTO toen Dijksma vorige week haar plannen voor de nationale invulling van het Europees landbouwbeleid presenteerde.

Dijksma heeft besloten maar gedeeltelijk gebruik te maken van de mogelijkheid die Brussel biedt om de vergroening in te vullen, zegt Haanstra.

'We zijn als LTO zeer ontstemd dat de Nederlandse overheid de boeren niet meer mogelijkheden wil geven terwijl andere landen hun boeren wel alle mogelijkheden bieden.'

Vanggewas

Volgens het Europese voorstel kunnen boeren meer vergroeningsmogelijkheden als vanggewassen en landschapselementen meewegen. In Nederland zou dat volgens de huidige plannen niet kunnen.

Haanstra geeft een voorbeeld: 'In Nederland mag een vanggewas nu alleen meetellen in de vergroening als dit na hennep of vlas wordt geteeld. Terwijl volgens Europese regels een vanggewas na elke teelt mee mag tellen. Wij willen dat Nederlandse boeren de vanggewassen ook na elke teelt mogen meetellen.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer