Overheid gaat zelf weer vlees keuren

Het toezicht op en de keuring van vlees wordt weer een taak van de rijksoverheid in plaats van de sector zelf. Om dat te realiseren, leidt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder meer extra inspecteurs op.

Overheid+gaat+zelf+weer+vlees+keuren
© Van Hattem Vlees

Dat zijn de belangrijkste maatregelen die de regering wil nemen om de veiligheid van het vlees te vergroten, melden staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en minister Edith Schippers (VWS) de Tweede Kamer.

Het kabinet neemt hiermee vrijwel alle aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). Die deed op verzoek van Dijksma onderzoek deed naar risico's in de vleesketen.

Fraude

De OVV concludeerde onder meer dat het systeem dat de veiligheid van vlees moet borgen, niet werkt zoals bedoeld en zich niet richt op fraude.

Verder schiet de hygiëne bij de slacht tekort en maken commerciële partijen en publiek toezicht hun verantwoordelijkheid onvoldoende waar.

Keurmeesters en inspecteurs

Deze keurmeesters en inspecteurs zijn namens de vleessector verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van vlees.

'Deze verantwoordelijkheid is onvoldoende genomen, terwijl hygiëne, veiligheid, integriteit en traceerbaarheid in elke schakel binnen de vleesketen geborgd moeten zijn', stellen de bewindslieden.

Gedragscode

Om dat te verbeteren, wordt er met het bedrijfsleven een gedragscode ontwikkeld om onder meer deugdelijk bestuur vast te leggen in de vleessector.

Verder krijgt onderlinge aansprakelijkheid van bedrijven in de vleesketen een grotere rol.

Veiligheid

Door contracten houden bedrijven zich aan afspraken over kwaliteit, veiligheid en integriteit, benadrukken Dijksma en Schippers in hun toelichting.

'Wanneer bedrijven hier niet aan voldoen, volgen sancties of zelfs verwijdering van bedrijven uit het kwaliteitssysteem.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer