Besmetting+Amerikaans+vuilbroed+in+Belgi%C3%AB
© Willem Dijkema

Besmetting Amerikaans vuilbroed in België

In bijenvolken bij imkers in België zijn de afgelopen maand besmettingen van Amerikaans vuilbroed aangetroffen.

Na eerdere vondsten in Brakel en Lokeren heeft het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) onlangs vijf nieuwe besmettingen vastgesteld in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, blijkt uit berichtgeving van Vilt.be.

Rond de besmettingen stelt FAVV bufferzones in van 3 kilometer met verscherpte maatregelen om het risico van verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het is onder meer verboden om de bijen te vervoeren.

Jonge larven

Amerikaans vuilbroed is een zeer besmettelijke ziekte die vooral jonge larven aantast. Volwassen bijen worden niet ziek, maar kunnen de ziekte wel verspreiden. De broedziekte zorgt er uiteindelijk voor dat hele bijenvolken wegkwijnen.

FAVV ruimt aangetaste bijenvolken op. Van niet-aangetaste volken blijven de koningin en de volwassen bijen gespaard en wordt alleen het broed vernietigd.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer