Middelendebat+lokaal+oplossen
© Nieuwe Oogst

Middelendebat lokaal oplossen

De tegenstellingen tussen omwonenden en boeren over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen het best lokaal worden opgelost.

Dat bleek gisteravond tijdens een debat georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging.

De zorgen van omwonenden over de risico's van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moeten zeer serieus genomen worden. Het debat werd geleid door oud- Nederlands PvdA-politicus en programmamaker Felix Rottenberg.

Psycholoog

Volgens Fred Woudenberg, psycholoog en voorzitter van de Commissie Gewasbescherming en omwonenden van de Gezondheidsraad, moeten partijen ophouden elkaar te overtuigen van de risico's van het middelengebruik.

' Zolang de partijen elkaar willen overtuigen, luisteren ze niet naar elkaar', aldus Woudenberg. 'Boeren en omwonenden moeten op lokaal niveau om de tafel om samen oplossingen te zoeken.'

Communicatie

Joris Baecke, LTO portefeuillehouder Plantgezondheid zegt zich daar goed in te kunnen vinden. 'We roepen telers op om een goede relatie met de omwonenden tot stand te brengen. Communicatie over wat we doen en waarom is essentieel. Daarnaast is zorgvuldigheid bij de toepassing van gewasbescherming een voorwaarde.'

Rodina Fournell van de Stichting Bollenboos stelde dat praten niet alles oplost. 'Er moet ook actie worden ondernomen zoals het instellen van spuitvrije zones. Niemand kan ons garanderen dat de middelen niet schadelijk zijn voor omwonenden.'

Vallen en opstaan

De KAVB, brancheorganisatie van de bollensector, en LTO brengen al op lokaal niveau partijen bij elkaar. 'Het gaat met vallen en opstaan', zegt een woordvoerder van de KAVB. 'Maar we geven niet op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer