Start+RIVM%2Donderzoek+gewasbescherming
© Nieuwe Oogst

Start RIVM-onderzoek gewasbescherming

Het RIVM start met een onderzoek naar de blootstelling van omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek zal meerdere jaren duren en begint met een pilot.

Het RIVM bouwt met het onderzoek voort op een advies van de Gezondheidsraad en voert het uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De website van het onderzoek geeft informatie over de aanleiding van het onderzoek, de organisatie en mogelijkheden om mee te doen.

Blootstelling

In Nederland wonen ongeveer 90.000 mensen binnen 50 meter van een bollen- of fruitperceel. Het is onduidelijk of en hoeveel deze mensen die zijn blootgesteld aan gewasbeschermingsmiddelenen hierdoor gezondheidsschade oplopen.

Omwonenden van landbouwpercelen, de agrarische sector, de agrochemische industrie, milieuorganisaties en overheden kunnen meedenken over de aanpak van het onderzoek.

Klankbordgroep

LTO Nederland, Nefyto, de GGD’s, Stichting Bollenboos en de Milieufederaties zijn vertegenwoordigd in de klankbordgroep..

Er is nauwelijks wetenschappelijke kennis over de blootstelling en gezondheidstoestand van omwonenden van agrarische percelen in Nederland, aldus het RIVM.

Gezondheidsrisico's

Uit buitenlands onderzoek komen enige aanwijzingen dat omwonenden gezondheidsrisico’s kunnen lopen. Het aantal onderzoeken is echter klein en veel onderzoek kent beperkingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer