Grote verschillen op korte afstand

Op hele kleine afstand van elkaar laten gewassen grote verschillen zien. Ook blijken gewassen sterk verschillend te reageren op middelen. Sterk afwijkende neerslag speelt een grote rol.

Grote+verschillen+op+korte+afstand
© Nieuwe Oogst

Tijdens de telersbijeenkomst die Van Iperen gisteren samen met de akkerbouwers in Vierpolders hield, was te constateren dat 2014 geen jaar is om op de automatische piloot te varen.

De neerslagverdeling over de tijd en de regio vraagt om oplettendheid bij het sturen met middelen en ziekten, plagen en onkruiden vertonen soms een verrassend patroon.

Geel

In de tarwe valt op dat een agressieve fysio van gele roest snel door een perceel kan gaan. Adviseur Jan-Willem Scherpenisse van Van Iperen merkt op dat tijdig terugkomen met een fungicide nodig is om net uitgerolde vlagbladen te blijven beschermen.

In de suikerbieten is aandacht voor gele vlekjes. Het bietengewas van teler Renke Groeneveld staat er mooi op. Scherpenisse denkt dat goed monitoren nodig is, want vroege aantastingen van gele vlekjes geven eerder opbrengstderving.

Middelenreactie

Lokaal zijn stevige buien gevallen, maar veel grond is al lange tijd droog. Bodemherbicide die op droge grond is aangebracht laat een sterke tekening van de nerf in aardappelen zien. Het gewas heeft volgens de adviseur bij lichte regen in een keer veel middel te verwerken. Dat remt tijdelijk de groei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
Meer weer