IRS onderzoekt BCA-resistentie bietenrassen

Uit onderzoek van IRS blijkt dat rassen die partieel resistent zijn tegen de gangbare witte bietencysteaaltjes ook een bepaalde mate van resistentie en tolerantie hebben tegen gele bietencysteaaltjes.

IRS+onderzoekt+BCA%2Dresistentie+bietenrassen
© Nieuwe Oogst

Om de gevoeligheid van bietenrassen vast te stellen voor gele bietencysteaaltjes voerde IRS in de periode van 2009 tot en met 2012 klimaat- en veldproeven uit met rassen met verschillende resistentiegenen.

De partiële resistentie is afkomstig uit de plantensoort Beta maritima. Rassen met dit resistentiegen blijken bij een zeer lichte besmetting met gele bietencysteaaltjes al een hogere financiële opbrengst te hebben dan vatbare rassen.

Schadedrempel

Een conclusie van IRS is dan ook dat een zeer lichte besmetting genoeg is als schadedrempel om te kiezen voor de teelt van rassen met de betreffende resistentie.

Rassen met het resistentiegen uit de bron Beta procumbens die volledig resistent zijn tegen witte bietencysteaaltjes zijn partieel resistent tegen gele bietencysteaaltjes. Echter blijft bij een besmetting de opbrengst van deze rassen achter bij die van vatbare rassen.

Gele bietencysteaaltjes

Wel toont het onderzoek van IRS aan dat zowel resistente als partieel resistente rassen de vermeerdering van gele bietencysteaaltjes beperken.

Voor de beheersing en het minimaliseren van de schade kunnen bietentelers het beste kiezen voor de rassen die partieel resistent zijn tegen witte bietencysteaaltjes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer