Melk koelen met warmtepomp

Jan Pieter en Margaretha van Tilburg gaan hun melkkoeltank koelen met een warmtepomp en koudebuffer met glycolwater. Dat als vervanger van hun koelsysteem met HFK-gas. Een unicum in Nederland. De warmte is voor het woonhuis.

Melk+koelen+met+warmtepomp
© PR

Van Tilburg in het Groningse Hellum vroeg zich af of ze niet de hele tank zouden kunnen koelen met een warmtepomp. Dus op een andere manier dan gangbaar met koelsysteem en gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen (HFK) gas, het alternatief voor freon.

Ook omdat ze de warmte van de melk willen gebruiken voor de verwarming van het huis.

Warmtepomp

De Van Tilburgs gaan hun melk koelen met behulp van warmtepomp en een koudebuffer. ‘Nu komt de melk met 14 graden Celsius in de tank’, stelt Jan Pieter.

Hij geeft aan dat je bij een voorkoeler, waarbij het water langzaam langs de melk stroomt, veel elektriciteit kunt besparen.

Koudebuffer

De koudebuffer bevat glycolwater, met een temperatuur van 0 graden Celsius, om de melk terug te kunnen koelen naar 4 graden Celsius. Glycolwater is nodig om geen beginnende ijsvorming in het koelwater te krijgen.

De melk wordt met een pomp, koudebuffer en glycolwater teruggebracht naar 4 graden.

Opwarming

De vrijkomende warmte is in eerste instantie bedoeld voor opwarming van het reinigingswater - 45/55 graden Celsius - voor de melkmachine. Daarnaast wordt warmte benut voor verwarming van de woning, met behulp van een warmtebuffer.

Op 23 mei is de open dag.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer