Gefaseerde reductie F-gassen

Het Europees Parlement, de commissie en de raad hebben deze week een compromis gesloten over de nieuwe F-gassenverordening. F-gas gevulde systemen komen bijvoorbeeld voor in fruitkoelcellen.
Vastgelegd

Gefaseerde+reductie+F%2Dgassen
© Willem Dijkema

De drie onderhandelingspartners kwamen onder andere overeen dat er een gefaseerde reductie van het F-gasgebruik komt tot 21 procent in 2030. Daarmee is de wens vanuit het Europees Parlement om tot een sterkere reductie te komen van tafel.

Vanaf 2020, in plaats van het eerder voorgestelde 2017, is een 'service ban' van kracht met betrekking tot koudemiddelen met een aardopwarmingsvermogen (GWP) van meer dan 2.500 GWP.

Dat betekent dat oude apparatuur vanaf die datum niet meer mag worden onderhouden als er F-gassen in worden gebruikt met een zeer hoog broeikas-potentieel.

In de ban

Ook is overeengekomen dat in een aantal specifieke sectoren vanaf 2020 een ban op het gebruik van F-gas in nieuwe apparatuur van toepassing is.

Het gaat daarbij om hermetisch gesloten airco-systemen en commerciële koelapparatuur met een capaciteit groter dan 40 kW. Cascadesystemen met een primair koudemiddel met een GWP lager dan 1500 vallen er niet onder.

Daarnaast komt er vanaf 2022 een F-gas-ban voor kleine split-aircosystemen, uitgezonderd koudemiddelen met een GWP lager dan 750.

De overeenkomst moet nog worden vastgelegd door Europese diplomaten en vervolgens door het Europees Parlement en de Europese ministers worden bekrachtigd. Dit zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2014 gebeuren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer