Productie biodiesel kan eco-vriendelijker

De duurzaamheid van biobrandstoffen als hernieuwbare energiebron kan vooruitgegaan met de ontwikkeling van een nieuw water–free proces voor de productie van biodiesel uit afval van plantaardige oliën.

Productie+biodiesel+kan+eco%2Dvriendelijker
©

De mondiale productie van biobrandstoffen, zoals ethanol en biodiesel, is in tien jaar tijd toegenomen met meer dan 600 procent tot meer dan 100 miljard liter in 2011. Vooral de vervoersector gebruikt veel biobrandstoffen.

De productie van biobrandstoffen heeft echter kritiek gekregen. Denk aan de ontbossingen als gevolg van de toegenomen gronddruk, nodig voor de productie van voedsel. Daarnaast heeft de productie van biobrandstoffen gevolgen voor het milieu.

Katalysatoren

Traditionele methoden voor de productie van biodiesel gebruiken grote hoeveelheden water om de onzuiverheden te verwijderen. Veel afvalwater komt in rivieren terecht.

Onderzoekers van de universiteit van Porto, Portugal, kijken nu naar methoden om zonder gebruik van water de biobrandstoffen te zuiveren. Door de inzet van katalysatoren zijn de onzuiverheden met keramische membranen te verwijderen.

Acceptatie

Chemisch ingenieur David Brown: 'De huidige productieprocessen leveren niet altijd het volledige potentieel van biobrandstoffen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Nieuwe watervrije processen zijn daarom welkom voor de acceptatie van biobrandstoffen als duurzame energiebron.'

Brown wijst er op dat sommige landen, zoals Brazilië, met biobrandstoffen in bijna een kwart van de behoeften van het wegvervoer voorzien. In de EU zijn onderhandelingen gaande om het aandeel biobrandstoffen voor vervoer te verhogen tot 10 procent.

Productie verhogen

Indonesië, ’s werelds grootste producent van palmolie, heeft plannen om de productie van biodiesel te verhogen zodat het land minder afhankelijk van de invoer van ruwe olie.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer