Natte plekken aanpakken op maïsperceel

Natte plekken is een veel voorkomend en vaak terugkerend probleem op maïspercelen. Dat kan leiden tot ernstige opbrengstderving. Koeien & Kansen-deelnemer Joris Buijs uit Etten Leur geeft een opbrengstderving van 20 procent aan.

DLV bedrijfsadviseur Henry van den Akker is van mening dat het verlies op de desbetreffende natte plekken kan oplopen tot 60 procent minder opbrengst.

De site van de beslisboom snijmaïs heeft een video laten maken over ’Natte plekken in maïsland droogleggen’.

Ontwateringstoestand

Natte plekken ontstaan vaak door slechte ontwateringstoestand van de percelen. De draagkracht van percelen neemt hier door af. Door jaar op jaar met zware machines in het voor- en najaar het perceel op te gaan, vindt er verdichting plaats, stelt expert Henry van den Akker.

Volgens Joris Buijs is het belangrijk het bodemleven zijn werk goed te laten doen. Daarnaast noemt hij egaliseren, draineren en vruchtwisseling als mogelijke opties.

Oorzaak onderzoeken

'Maar voor de ondernemers aan de slag gaan, moeten ze eerst onderzoeken wat de oorzaak is van die natte plekken in het perceel. Onderzoek de bodem', tipt Van den Akker.

'De ondiepe verdichting van 10 tot 15 centimeter, lost de ondernemer op door een goede grondbewerking en een goede kalktoestand. De diepere verdichtingen in het profiel kan de ondernemer oplossen met een tandcultivator.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer