FBE+Gelderland+lanceert+plan+ganzenschade
© Nieuwe Oogst

FBE Gelderland lanceert plan ganzenschade

Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) heeft afgelopen vrijdag een akkoord bereikt over de aanpak van ganzenschade in Gelderland.

Kenmerk van het akkoord is dat de winterrust voor trekganzen vooralsnog wordt gegarandeerd onder voorwaarde dat in de zomer het aantal overblijvende ganzen sterk wordt verminderd.

Schade grasland

Het bestuur van FBE vraagt provincie Gelderland echter wel om garanties om de schade aan het gras in de winter ruimhartig te vergoeden.

Als deze aanpak onvoldoende effect sorteert ontstaat een nieuwe situatie en moeten nadere oplossingen worden besproken, waaronder maatregelen om de schade van ganzen op overjarig gras in de winter te kunnen bestrijden.

Maatschappelijke keuzes

FBE -voorzitter Gert Verwolf stelt dat de maatschappelijke keuzes die in het ganzenbeleid worden gemaakt niet ten koste mogen gaan van agrariërs. 'We vragen de provincie daarom ook nadrukkelijk om een goede financiële garantstelling voor de ganzenschade in de winter'.

Het bestuur van FBE Gelderland bestaat uit vertegenwoordigers namens landbouw, overheden, terreinbeherende organisaties, terreineigenaren en jacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer