LTO: compensatie ganzenschade zeker

Boeren kunnen ook in de toekomst een tegemoetkoming in de ganzenschade uitgekeerd krijgen op overjarig grasland. Dat stelt Peter de Koeijer, woordvoerder namens LTO in het ganzenoverleg tussen provincies en de G7.

LTO%3A+compensatie+ganzenschade+zeker
© Inzicht in Natuur

De Koeijer reageert daarmee op bezorgdheid van LTO-leden. Die zijn bang dat ze in de toekomst geen schadevergoeding meer krijgen voor ganzenvraat aan niet kwetsbare gewassen.

In het ganzenakkoord staat dat namelijk dat er alleen in kwetsbare gewassen op ganzen mag worden gejaagd. Overjarig grasland is geen kwetsbaar gewas dus mogen daar in de winterperiode geen ganzen meer worden geschoten.

Verjagingsinspanning

Wel mogen de ganzen daar worden verjaagd. Verder is er geen verjagingsinspanning meer nodig om voor schadevergoeding in aanmerking te komen. Dat is nu nog wel zo.

Volgens De Koeijer hebben de provincies langjarig 16 miljoen euro per jaar voor ganzenvraat uitgetrokken.

Ganzenvraat

Mochten de provincies in de toekomst tornen aan het uitkeren van de schade aan ganzenvraat op langjarig grasland, dan komt er nieuw overleg.

’Het kan niet zo zijn, dat je op overjarig grasland niet mag jagen en dat er gelijktijdig geen schade meer wordt vergoed’, verzekert De Koeijer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer