NOS%3A+windenergie+te+duur+door+pachtprijs
© Nieuwe Oogst

NOS: windenergie te duur door pachtprijs

De kosten voor de bouw van windparken zijn onevenredig hoog vanwege de pachtprijzen die voor de grond gerekend worden.

Dit meldt de NOS op basis van eigen onderzoek. Bij vergelijking van de tarieven voor pachtgrond via de RVOB (Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf) blijkt dat de grondprijzen voor windparken tien keer zo hoog zijn als die voor kolencentrales.

1 miljoen euro

Voor afzonderlijke windmolens wordt op jaarbasis tussen 35.000 en 50.000 euro aan pacht betaald. Bij een looptijd van vijftien tot twintig jaar kunnen de totale grondkosten oplopen tot 1 miljoen euro per turbine.

GroenLinks vraagt minister Henk Kamp van EZ om een verklaring naar aanleiding van het onderzoek van de NOS. De partij is van mening dat de overheid de prijs voor windenergie onnodig opdrijft en dat subsidiegeld verdwijnt in zakken van grondspeculanten.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  10 %
 • Zondag
  7° / 4°
  30 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer